ÚvodDetail článku
26.03.2024

Chléb v peci na dřevo Fontana Forni

V tomto článku bychom se s vámi chtěli podělit o recept na domácí chléb pečený v peci na dřevo Fontana Forni s označením INC QV.

V jednoduchosti je krása. Jak je tedy snadné upéci chléb v peci na dřevo Fontana Forni?

Suroviny:

  • 650 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g hladké žitné mouky Pernerka (hnědý obal)
  • 1,5 čajové lžičky soli
  • 1,5 čajové lžičky sušeného droždí
  • 0,5 čajové lžičky chlebového koření (používáme Jazmin)
  • 500 ml perlivé vody (nejlepší je Saguaro z řetězce Lidl)

Smíchejte suché suroviny, připravte si robota s hákem, začněte míchat a pomalu přilévejte perlivou vodu. Míchejte do doby, než se všechny suroviny spojí a těsto se hezky odlepuje ode dna mísy, na stěnách mísy nejsou žádné zbytky těsta, vše je hezky spojené. Míchání trvá cca 5 min na nižší stupeň. Pokud si nejste jisti a budete míchat o chvíli déle, těstu to rozhodně neuškodí.

Těsto dejte na pomoučený vál a zpracujte do hezkého bochníku. Pak vložte do moukou vysypané čisté mísy, pohlaďte pomoučenými rukami a přiklopte víkem nebo zabalte celou mísu do potravinové fólie. Těsto dejte do ledničky a nechte zrát minimálně 12 hodin, ale je možné až 16 hodin.

V případě, že přidáte žitnou mouku na poměr 600 g pšeničné a 150 g žitné mouky, je potřeba dobu kynutí prodloužit minimálně na 16 h. Přidáním žitné mouky více vystoupí i chuť chlebového koření.

V případě, že žitnou mouku uberete na poměr 700 g pšeničné mouky a 50 g žitné mouky, těsto kyne rychleji a stačí mu 8 h.

Roztopte pec, ideální teplota je 250 – 300 °C uvnitř trouby. Raději se přibližte k 300 °C, protože až vložíte studenou formu s těstem, tak teplota klese. Na roztopení trouby INC QV počítejte cca 45-60 min, podle toho, jak už to s ní umíte. Po dobu pečení udržujte teplotu ve výše uvedeném intervalu.

Připravte si formu: originál formu na pečení chleba, smaltovaný hrnec, skleněnou ohnivzdornou mísu (má tu výhodu, že do ní vidíte a nemusíte odklápět víko). Použít můžete prakticky cokoli, co doma najdete, ALE VŽDY MUSÍ MÍT FORMA I VÍKO.

Formu vysypte trochou mouky, těsto vyklopte na vál. Rozhodněte se, zda uděláte jeden větší nebo 2 menší chleby. Pokud dva, rozkrojte těsto na půl.

Těsto už nejde moc přetužit/obdělat/zpracovat, už se neslepí jako před kynutím. Proto vezměte mokřejší kraje, a jakoby je namáčkněte do středu, vznikne vám bochník (ať už kulatý nebo podlouhlý).

Spoj pak položte na dno pečicí formy a udělejte několik zářezů nožem, aby mohla během pečení odcházet pára.

Přiklopte a odneste do pece. Pokud byste těsto hned nedali péct, začne relativně rychle povolovat a roztékat se.

Péct můžete na šamotovém dně i na roštu v prostředním patře.

Asi 30 min pečete chléb přiklopený, pak odklopte víko. Pokud je těsto jakoby zatažené a už začíná praskat, můžete víko odklopit.

Dalších minimálně 15 min pečete odklopené. Můžete i déle, záleží na barvě.

Poté, co chléb vyndáte, nechte ho vychladnout na mřížce.

Hotový chléb váží cca 1,2 kg, menší bochníčky níže váží kolem 600 g, což bohatě stačí k večeři pro 4 člennou rodinu.

Chléb je výtečný v den upečení, druhý den je také dobrý. Do třetího dne zřejmě nevydrží, ale kdyby náhodou… Vzhledem k tomu, že v chlebu nejsou žádné přípravky, které by prodlužovaly jeho trvanlivost, neočekávejte, že vydrží dlouho měkký. Raději udělejte poloviční dávku, nebo dva menší bochníky. Jeden snězte a druhým obdarujte blízké. Radost bude na všech stranách.

Za recept na chléb děkujeme paní Petře Provolijové, která nám ho poskytla a předala své zkušenosti. I nadále jsme v kontaktu a sdílíme si zkušenosti ohledně nových receptů, nahřívání její trouby Gusto Fontana Forni a naší INC QV, doby pečení a jiných zajímavostí.

Hodně zdaru a radosti při pečení nejen chlebů v peci na dřevo přejí Prokopovi

Recept na chléb v peci na dřevo Fontana Forni si můžete stáhnout i ve formátu pdf.